НАЙ-КРАСИВАТА БАНИЦА

 

 

ХАЙДУШКИ КАЛПАК

Баница

 

Продукти:

·   1 пакет листа за баница

·   300 гр. сирене

·   4 яйца

·   олио

 

 Всеки лист се поръсва с олио и се размазва с четка.

Върху всеки лист се натрошава сирене.

Всеки лист се навива рехаво, сплесква се леко и се нарежда в тавата (на височина).

Отгоре се поръсва с олио и се размазва с четката.

Яйцата се разбиват, прибавя се гореща вода като се бърка постоянно, докато стане половин литър.

Баницата се залива със сместа.

Пече се около 30 – 40 минути, в предварително загрята фурна на 1800С.

 

 

Питка

 

 

1 килограм брашно- София мел;

половин кофичка кисело мляко и толкова вода;

3 бр. яйца, като единия жълтък е за намазване;

3 суп. л. олио;

1 суп. л. сол;

1-3 суп. л.  захар;

половин кубче мая, размита в 100 мил. хладка вода

и 3-4 суп. л.брашно да втаса.

От изброените продукти се омесва тесто.

 Правят се топчета около 13 бр.

Всяко се прави като палачинка, маже се с олио, слага малко масло и се поръсва със сирене.

Завива се на руло и се усуква, след което връзвате на възел. Печете на 200 градуса.

 

  Бухти


200 гр.кисело мляко
1 ч.л. сода
1 яйце
350 гр.брашно
1 ч.л. захар
щипка сол,олио
В купа разбъркайте млякото,содата ,добавете яйцето,захарта и солта и разбъркайте.
Добавете и брашното.

Прави се се на лист,реже се на фигури и се пържат.

 

 

Кисело зеле в бидон 40 литра  600 грама сол

 

Рецепта  2021 г. Тест !  Ако е добре- догодина пак ☺☺☺

 

       

                Сборджийска туршия

Общо количество зеленчуци 5 килограма.

Продукти:

·   3 кг. камби (или чушки)

·   1 кг. моркови

·   1 кг. карфиол (или зеле)

·   целина главеста

·   чер пипер на зърна

·   10 аспирина

Марината:

·   200 гр. сол

·   600 гр. захар

·   600 гр. оцет

·   2 литра вода

Зеленчуците се нарязват и се объркват със счукания аспирин.

Маринатата се сварява и докато е гореща се залива материала.

Престоява 24 часа. Нарежда се в буркани с винтови капачки.

Готова е за консумиране след 2 – 3 дена.

 

 

 

Пъстърва във фолио


Подготовка:10 мин. Готвене:25 мин.  Порции:2-4

2 пъстърви
1 лимон
1 домат
2-3 стръка девесил или мащерка
2 с. л. зехтин
сол и смлян черен пипер
олио за фолио
Приготвяне:

• За рецептата "Пъстърва във фолио" рибите пъстърви се почистват и измиват добре под течаща студена вода.
• Пъстървите се подсушават и поръсват със сол и черен пипер.
• Върху два намаслени с олио листа фолио се разпределя девесилът и половината, нарязани на филийки, лимон и домат.
• Отгоре се поставят рибите пъстърви върху фолиото.
• Накрая отгоре се разпределят останалият домат и останалият лимон.
• Пъстървите се поливат със зехтин и рибата се завива плътно във фолиото.
• Фурната за рецептата "Пъстърва във фолио" се загрява на 200 С.
• Пъстървата във фолио се пече 25 минути, като към края на печенето се отваря фолиото, за да се провери готовността на ястието.
 

 

 

ЯБЪЛКОВ ПАЙ