Баница
Продукти:
·
1 пакет листа за баница
·
300 гр. сирене
·
4 яйца
·
олио
Всеки лист се поръсва с олио и се размазва с четка.
Върху всеки
лист се натрошава сирене.
Всеки лист се
навива рехаво, сплесква се леко и се нарежда в тавата (на височина).
Отгоре се
поръсва с олио и се размазва с четката.
Яйцата се
разбиват, прибавя се гореща вода като се бърка постоянно, докато стане половин
литър.
Баницата се
залива със сместа.
Пече се около 30 – 40 минути, в предварително загрята фурна на 1800С.
Питка
1 килограм брашно- София мел;
половин кофичка кисело мляко и толкова вода;
3 бр. яйца, като единия жълтък е за намазване;
3 суп. л. олио;
1 суп. л. сол;
1-3 суп. л. захар;
половин кубче мая, размита в 100 мил. хладка вода
и 3-4 суп. л.брашно да втаса.
От изброените продукти се омесва тесто.
Правят се топчета около 13 бр.
Всяко се прави като палачинка, маже се с олио, слага малко масло и се поръсва със сирене.
Завива се на руло и се усуква, след което връзвате на възел. Печете на 200 градуса.
Бухти
200 гр.кисело мляко
1 ч.л. сода
1 яйце
350 гр.брашно
1 ч.л. захар
щипка сол,олио
В купа разбъркайте млякото,содата ,добавете яйцето,захарта и солта и разбъркайте.
Добавете и брашното.
Прави се се на лист,реже се на фигури и се пържат.
Кисело зеле в бидон 40 литра 600 грама сол
Рецепта 2021 г. Тест ! Ако е добре- догодина пак ☺☺☺
Сборджийска туршия
Общо
количество зеленчуци 5 килограма.
Продукти:
·
3 кг. камби (или чушки)
·
1 кг. моркови
·
1 кг. карфиол (или зеле)
·
целина главеста
·
чер пипер на зърна
·
10 аспирина
Марината:
·
200 гр. сол
·
600 гр. захар
·
600 гр. оцет
·
2 литра вода
Зеленчуците се
нарязват и се объркват със счукания аспирин.
Маринатата се
сварява и докато е гореща се залива материала.
Престоява 24
часа. Нарежда се в буркани с винтови капачки.
Готова е за
консумиране след 2 – 3 дена.
Пъстърва във фолио
Подготовка:10 мин.
Готвене:25 мин.
Порции:2-4
2 пъстърви
1 лимон
1 домат
2-3 стръка девесил или мащерка
2 с. л. зехтин
сол и смлян черен пипер
олио за фолио
Приготвяне:
• За рецептата "Пъстърва във фолио" рибите пъстърви се почистват и измиват добре
под течаща студена вода.
• Пъстървите се подсушават и поръсват със сол и черен пипер.
• Върху два намаслени с олио листа фолио се разпределя девесилът и половината,
нарязани на филийки, лимон и домат.
• Отгоре се поставят рибите пъстърви върху фолиото.
• Накрая отгоре се разпределят останалият домат и останалият лимон.
• Пъстървите се поливат със зехтин и рибата се завива плътно във фолиото.
• Фурната за рецептата "Пъстърва във фолио" се загрява на 200 С.
• Пъстървата във фолио се пече 25 минути, като към края на печенето се отваря
фолиото, за да се провери готовността на ястието.
ЯБЪЛКОВ ПАЙ